Op vele fronten worden er verbeteringen gerealiseerd om de informatieveiligheid bij organisaties en bedrijven te verhogen. Gespecialiseerde ICT bedrijven duiken op deze nieuwe groeikansen. Is het voor de rest een kostenpost?

Informatieveiligheid is topprioriteit geworden bij organisaties en bedrijven. Er worden normen ontwikkeld en geïmplementeerd, zoals NEN7510 of Baseline Informatiebeveiliging diverse overheden). Gespecialiseerde ICT bedrijven hebben een nieuw markt ontdekt en ontwikkeld om de informatieveiligheid te verhogen door middel van security check, pentesten en monitoring services.

Bestaande ICT leveranciers zien deze ontwikkelingen bij hun klanten. Wat is de impact hiervan op hun dienstverlening? De belangrijkste impact is dat informatieveiligheid een integraal onderdeel is van het (1) te verkopen product of dienst voor de levering, de implementatie en het support/beheer, (2) de eigen organisatie en (3) dat het verder moet worden vertaald naar de eigen toeleveranciers. Deze integraliteit in product en organisatie en keten is een onderscheidend element t.o.v. de gespecialiseerde ICT leveranciers.  De realisatie van dit alles, lijkt mij, eufemistisch gesteld  een uitdaging. Ik vrees dat de kosten hier voor de baten gaan.

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm