WiFi als eerst keus voor dataverkeer is vanzelfsprekend. WiFi als eerste keus voor bellen niet. Nog niet?

Elke smartphone heeft als standaardinstelling dat dataverkeer via een wifi hotspot loopt. Goedkoop, sneller en betrouwbaarder. Voor spraak is de standaardinstelling een native applicatie. Deze zoekt naar 2G, 3G en/of 4G.  Bijna altijd is er bereik met een goede tot uitstekende kwaliteit en daar betaal je dan voor. Telecom operators leven er van. Maar voor hoelang nog?

Door de toenemende beschikbaarheid van WiFi hotspots en IP toepassingen voor spraak komen er alternatieven die ook een goede kwaliteit kunnen leveren. Zeker als je in ogenschouw neemt dat mobiel bellen vaak betekent mobiel bellen binnenshuis of op kantoor. De beller blijft binnen het bereik van 1 hotspot. Het blijkt dat er beperkt mobiel gebeld wordt ‘on-the-go’.  Hiervoor is complexe software nodig in het netwerk van de telecom operator om de call van de ene cel naar de andere cel over te zetten: call-on-the-go! Ook deze feature komt in bepaalde toestellen beschikbaar waardoor je kunt roamen van WiFi naar 2, 3 en/of 4G en v.v.

Komt er een Skype die zorgt voor een zelfde doorbraak voor WiFi first voor spraak? In de Verenigde Staten zijn de eerste bedrijven gesignaleerd.  In Frankrijk is het in 2012 beschikbaar gekomen.  In Engeland gaat men dit jaar starten. Grote jongens buiten de telecom operators melden zich.  Het wachten is op de doorbraak. Er is een aantal beletselen te overwinnen, zoals beschikbaarheid toestellen, batterij verbruik, kwaliteit spraak over WiFi, prijs en weerstand bij telecom operators om te roamen . En men moet opschieten want in 2020 is er 5G. Dan is er weer een ander speelveld. (meer info in The Economist d.d. 20 juni 2015).

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm