De mobiele operators gaan spraak naar het 4G netwerk overzetten. Dat is goed nieuws voor U. Maar waarom is VoLTE goed nieuws?

 

De introductie van 4G heeft gezorgd voor mobiele breedband. Dat heeft gezorgd dat het gebruik van mobiele datadiensten massaal is toegenomen.  Met dank aan m.n. social media. Binnen de zakelijke markt is het budget voor mobiele datatoepassingen sinds 2007 gestegen van ca. 5% naar 23% in 2013. Dat is in 2013 ongeveer evenveel als voor mobiele spraak (25%).  Sinds 2010 is dit percentage aan het dalen. In 2010 was het nog  35%.  Gaat VoLTE er voor zorgen dat het percentage voor mobiele spraak nog verder gaat dalen? Is VoLTE het zelfde als WhatsApp is geweest voor SMS?

De operators praten over VoLTE in termen van betere dienstverlening: de verbinding wordt sneller opgezet ( de zogenoemde call set tijd), de spraak wordt HD kwaliteit, de datatoepassingen blijven actief op het moment dat er een spraakverbinding wordt opgezet, geïntegreerde multimediale toepassingen over meerdere platformen wordt mogelijk.  VoLTE is het technisch afscheid nemen van het circuit-geschakeld spraakverkeer.  Het wordt een volledige datatoepassing met behulp van IP. Dit creëert nieuwe toepassingsmogelijkheden. Er zijn natuurlijk een aantal randvoorwaarden, zoals beschikbaarheid mobiele toestellen, roaming overeenkomsten etc.

Naast de nieuwe toepassingen door VoLTE is het interessant wat er gaat gebeuren met de tarieven.  De kosten voor SMS zijn fors gedaald door het gebruik van WhatsApp. Gaat het zelfde gebeuren met kosten voor mobiele spraak door VoLTE?

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm