De vernieuwing van ICT oplossingen verloopt veelal via aanbestedingen. Te weinig wordt vanuit de bedrijfsarchitectuur gekeken naar de eisen aan de leverancier. De aanbieding voldoet misschien aan de gestelde eisen maar kan de leverancier ook meegroeien in de ontwikkeling van de bedrijfsarchitectuur?

 

Het tenderproces is voor veel organisaties een uitdaging om binnen de gestelde tijd en het budget te komen tot een goede inventarisatie van de eisen en wensen. Veelal wordt gekeken wat er is en wordt op basis van het bestaande een opsomming van specs gemaakt. In feite een vervangingsvraag.

In toenemende mate zijn oplossingen geen eilanden maar passen binnen een keten van applicaties en platformen. De bedrijfsarchitectuur bewaakt en stuurt deze samenhang. De bedrijfsarchitectuur geeft de samenhang tussen de processen, de applicaties en het netwerk. De bedrijfsarchitectuur staat onder grote druk door ontwikkelingen als cloud, social media, big data en mobiliteit.

Een goede ICT leverancier weet vanuit de bedrijfsarchitectuur haar oplossingen te positioneren voor de klant en anticipeert op de nieuwe ontwikkelingen.

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm