De clash tussen de IT en de Telecom industrie heeft een nieuw front geopend. Het nieuwe front is de volgende generatie voor mobiele communicatie. De IT industrie stelt als standaard WIMAX voor. De Telecom industrie heeft LTE als standaard voorgesteld. Wie gaat winnen?

De strijd tussen de IT en de telecom wereld heeft al een aantal veldslagen gekend. De producenten van actieve componenten (switches en routers) roepen al vele jaren dat IP ook geschikt is voor telecom toepassingen. Een gemeenschappelijke infrastructuur voor alle verkeer (data, spraak, video, audio) is mogelijk en is in toenemende mate staande praktijk. Stand 1-0 voor de IT.

Een recentere discussie is gericht op oplossingen voor bedrijfscommunicatie. De telecom industrie heeft hier specifieke bedrijfscentrales voor ontwikkeld. Eerst gebaseerd op TDM technologie, nu gebaseerd op IP technologie. De IT industrie heeft nu Unified Communication oplossingen ontwikkeld waarbij op basis van server software alle communicatie toepassingen (email, instant messaging, presence informatie en spraak) kan worden afgehandeld. De wedstrijd is nog gaande. De uitslag is nog niet bekend, maar de IT industrie heeft een (te?) sterk team staan. Prognose: 2-0 voor de IT.

En nu dus mobiele communicatie. Het gaat om de standaards voor de vierde generatie mobiele communicatie netwerken. (Eerste generatie: analoog, tweede generatie GSM, derde generatie UMTS). De vierde generatie is nodig voor grotere bandbreedte (méér en sneller verkeer door uitbreiding mobiele verkeer met audio, video, telemetrie, digitale beelden etc.). Vanuit de IT industrie, met Intel als aanjager, promoot WIMAX. De telecom industrie, met Ericsson als ontwikkelaar en de steun van de GSM Association) heeft de tegenaanval ingezet met LTE.

De uitslag is nog ongewis. De telecom industrie heeft een groot belang bij het kunnen bepalen van de standaard. Mobiele netwerken is een grote markt met hoge groeiverwachtingen. Deze wedstrijd mogen zij niet verliezen. Het grote verlies voor de telecom industrie is de interessante marktkans voor de IT industrie. Wie wint?

De gebruiker wint in ieder geval. Technologische innovatie wordt ()mede) gedreven door concurrentie. Er is keuze.

Let's talk.