Het verdienmodel is de wijze waarop een organisatie geld verdient, aan U. Telecom en ICT leveranciers zijn in toenemende mate bezig om veranderingen in hun verdienmodel door te voeren. Gratis behoort nu tot de mogelijkheden! Wat betekent dit voor bedrijven?

 

Equens, het bedrijf dat in Nederland onder meer het elektronisch bankverkeer regelt, overwoog om informatie over het pingedrag van consumenten aan winkels te gaan verkopen. Het is één van de voorbeelden hoe creatief wordt nagedacht het verdienmodel te verbeteren. Door de publieke verontwaardiging is het idee voorlopig weer terug op de plank gelegd. Weg idee voor aanvulling verdienmodel Equens!

De verdienmodellen in de telecom en ICT branche zijn de afgelopen jaren wel veranderd. Er is een verschuiving geweest van hardware naar software. Hierdoor is een verschuiving gekomen van eenmalige investeringskosten naar maandelijkse onderhoudskosten. Minder Capex en meer Opex. Het gebruik van clouddiensten zal dit nog versterken. De beheersbaarheid is afgenomen omdat de afrekening in toenemende mate wordt gebaseerd op het feitelijk verbruik door de eindgebruikers. Dit kan leiden tot meer verrassingen omdat het verbruik niet altijd makkelijk vooraf te beheren valt.  En kan het zijn dat de data van uw clouddiensten worden verkocht aan ….?

Wat zou u er van vinden dat het betaal e-mailgedrag van uw winkel organisatie verkocht zou worden aan uw beste klant of grootste concurrent?

Het is goed om het verdienmodel van uw leverancier te begrijpen.

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm