De bestaande telefooncentrales hebben een brede functionaliteit. Er zijn honderden faciliteiten. Er is specifieke functionaliteiten voor individuele medewerkers, groepsschakelingen, call centers en voor technische aansluitingen (modems en faxen).  De ontwikkeling van traditionele technologie (TDM) naar nieuwe technologie (IP) heeft aan dit concept van All-In-One niet veel veranderd. (Hoewel de All-IP strategie niet wordt waargemaakt als volwaardige vervanger van TDM, maar daarover een andere keer).

De introductie van Unified Communication oplossingen kan dit concept van All-In-One wel eens ter disc ussie zetten. Microsoft met Office Communication Server 2007 zet hierbij de toon.  Microsoft spreekt van een paradigm shift in communicatie oplossingen. Hun aanbod is gericht op de individuele kenniswerker die dag en nacht, bij wijze van spreken, achter een PC/laptop/PDA zit. De functionaliteit is op deze individuele kenniswerker gericht en is derhalve beperkt in vergelijking met de All-In-One oplossingen. (Daar staan natuurlijk wel weer andere voordelen tegenover, maar daarover een andere keer).

Een andere ontwikkeling die knaagt aan het concept van All-In-One is de ontwikkeling bij CRM oplossingen. Software leveranciers (zoals Oracle en SAP) voegen telecom functionaliteit in hun oplossingen. Door telecom functionaliteit in de softwareoplossing voor zowel de Office omgeving  als de CRM applicatie op te nemen, wordt telecom onderdeel van een verticale specifieke oplossing.

Een keuze voor een Unified Communication oplossing dwingt een organisatie na te denken hoe de eisen en wensen van andere gebruikersgroepen dan de individuele kenniswerker moeten worden ingevuld. Dit betekent aanvullende oplossingen van andere leveranciers. Het concept van All-In-One wordt vervangen door Best-Of-Breed.  Specifieke oplossingen voor het call center, specifieke oplossingen voor groepsschakelingen en technische aansluitingen moeten worden gekozen. 

Dit is een dilemma voor de organisatie.

Let's talk.

Fons Borm