Soms zie je iets dat je direct aanspreekt en waarvan de impact nog niet helemaal duidelijk is. Op ted.com staat een presentatie van Malte Spitz met de titel Your phone company is watching. Hij laat zien hoe mobiele belgegevens gebruikt kunnen worden om iemands leven te mappen. Goed of niet goed?

 

TED verspreidt ideeën die de moeite waard zijn om met iedereen te delen. Ted is een organisatie en een website (www.ted.com). Het is een geweldige bron voor inspiratie! In juni van dit jaar heeft Malte Spitz een presentatie gehouden met de titel Your phone company is watching. Hij heeft op basis van de loggegevens van zijn eigen mobiele telefoon een grafische weergave gemaakt van zijn activiteiten. Deze activiteiten zijn niet spectaculair maar dat zijn mobiele provider dat allemaal kan weten is wel bijzonder. De tools voor Big data zijn er steeds meer. Het analyseren van grote hoeveelheid data wordt steeds makkelijker.

We weten dat het analyseren van grote hoeveelheden data wordt gedaan in het kader van staatsveiligheid. De data van telefonie, e-mail en chatverkeer en opgeslagen data op servers worden gemonitoord op bedreigingen. Deze tools zijn ook in toenemende mate beschikbaar voor bedrijfsomgevingen. Wat zouden de nieuwe inzichten zijn als mapping wordt toegepast op de eigen bedrijfssituatie?

Bedrijven hebben eigen big data van telefonie, email/chat en databestanden. Dit is ongestructureerde informatie. Er is natuurlijk al veel gestructureerde management informatie aanwezig. De vraag is of mapping van big data van telefonie hier iets aan toevoegt.

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm