LTE wordt voor mobiele communicatie de norm. Long Term Evolution maakt hoge snelheden mogelijk en is een universele IP drager voor alle applicaties (spraak, data, video en M2M). Een nieuwe generatie dient zich aan. Nummer 4 al weer. Is uw Beleid al klaar voor de nieuwe ronde van creatieve destructie?

 

In Silicon Valley praten ze graag over de ‘waves of innovation’. Volgens die jaartelling zitten we nu in de 6e golf. De 1e golf is begonnen in 1785 met de opkomst van de stoommachine en de mechanisering van de textielproductie. We zitten nu midden in de 5e golf waarbij digitale netwerken en biotechnologie, IT en software de katalysatoren voor groei zijn. (Het geld wordt nu vooral gestopt in de 6e golf, namelijk in o.a. duurzaamheid, industriële ecologie, hergebruik). Elke golf gaat gepaard met creatieve destructie: het oude wordt afgeschreven en het nieuwe heeft de toekomst. Noem het een generatieconflict!

Voor de mobiele communicatie gaat dat ook zo. In bedrijfsomgevingen zijn de 2 of 3 G oplossingen geïmplementeerd. De kan bestaan uit eigen inhouse oplossingen, zoals WiFi netwerken, DECT of private GSM oplossingen aangevuld met outdoor dekking door een operator. Of het kan bestaan uit oplossingen gebaseerd op een openbaar netwerk van een operator met een verbeterde indoor dekking door eigen zenders.

LTE is de komende jaren de katalysator voor vernieuwing mobiele communicatie. Sommige oplossingen worden verrassend goedkoop. Wereldwijd worden producten ontwikkeld. De operators in Nederland zijn van start gegaan. Bedrijven zullen opnieuw hun beleid moeten vaststellen hoe deze nieuwe ontwikkelingen in te passen in de ICT en Telecommunicatie. Welke randapparatuur gaat gebruikt worden? Welke apps worden gevraagd? Welke capaciteit vraagt dit? Wat kunnen operators leveren? Wat kan ik ‘private’doen? Welke beveiliging is nodig? Wanneer komt 5G? D

at is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm