De keuze voor een standaard omgeving voor ICT is lange tijd gebaseerd op het concept ‘WinTel’: Windows van Microsoft in combinatie met Intel processoren. Dit concept staat onder druk. De invulling van de wensen voor mobiliteit door middel van smartphones en tablet introduceert andere omgevingen. De Internet of Things zal dat in de komende jaren verder compliceren.

 

De dominantie van de PC als enige invulling van de werkplek heeft het leven van de ICT manager vele jaren makkelijk gemaakt qua keuze. De PC moest uitgerust zijn met een Intel processor. Het operating system was van Microsoft. Een ijzersterke combinatie met als werktitel ‘WinTel’.  De spectaculaire opgang van het gebruik van smartphones en tablets zet de dominatie van ‘WinTel’ onder druk.

De wereld van smartphones en tablets is niet gebaseerd op ‘WinTel’. Andere processoren (o.a. ARM) en andere operating systems (o.a. Android, iOS, RIM, Symbian ) spelen hier een belangrijke rol.  ARM wordt gebruikt omdat het energiezuinig is. Het Internet of Things bestaat uit veelal speciale processoren; op maat gemaakt om kleine pakketjes data te versturen. Denk aan meterkasten, sensoren etc.

Deze drie werelden van traditionele PC werkplek, mobiele randapparatuur en Internet of Things vragen om integratie in het domein van de ICT en Telecom manager. Past dit nog binnen de huidige standaarden van de ICT architectuur of wringt het?

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm