Het concept kantoor heeft gezorgd voor economische voorspoed en is inspiratiebron voor grote kunst. Heeft het kantoor toekomst? Is het nieuwe samenwerken de application killer voor de kantoor markt? Het lijkt erop dat het concept kantoor dood is.

 

De laatste jaren heeft het kantoor als inspiratiebron gediend voor grote kunst. Ik kan iedereen aanraden om naar The Office en Toren C te kijken.  Voskuil heeft Het Bureau geschreven. Lees het! Het geeft aan dat het kantoor in vele levens een belangrijke rol is gaan spelen. Maar blijft dat zo?

Als je over de Zuidas van Amsterdam rijdt dan proberen kantoorkolossen indruk te maken op de voorbijganger.  Maar of deze kantoren nog zo nodig zijn in de toekomst is de vraag. Het nieuwe samenwerken rukt op en derhalve verandert het concept kantoor radicaal. Het ecosysteem om anders met elkaar te werken groeit snel. Ingrediënten van het benodigde ecosysteem zijn , in termen van steekwoorden, digitalisering, workflowmanagement, smartphones, cloudservices, flexwerkplekken, bandbreedte etc. De beschikbaarheid hiervan is niet nieuw. Wat wel nieuw is het massale gebruik. Het heeft kritische massa gekregen.

Auditel heeft consequenties verbonden aan deze ontwikkeling. Het kantoor van Auditel is dood! Leve het nieuwe samenwerken!

Let’s talk.

Fons Borm