Veel organisaties hebben geïnvesteerd in draadloze communicatie op basis van DECT. Wat te doen bij vernieuwing? Meer van hetzelfde of overstappen naar Private GSM? Private GSM is er al een tijdje maar nu is ook het ‘ecosysteem’ rond Private GSM aanwezig voor een succesvolle levering- en beheer keten.

Analoge en IP-DECT wordt gebruikt voor draadloze spraak en tekstberichten. Dat werkt goed onder andere voor alarmeringtoepassingen. Denk hierbij aan de Zorg. De toekomst van DECT staat echter ter discussie. De technologie heeft zijn beperkingen om uit te groeien naar data toepassingen. Leveranciers investeren hun R&D gelden in andere omgevingen. De eindgebruikers hebben andere verwachtingen door hun gebruik van smartphones. DECT lijkt een stervende technologie. Wat te doen?

Private GSM is in Nederland aan een opmars begonnen. Het lijkt een kritische massa te bereiken. Deze kritische massa is nodig voor een levendig ecosysteem. Er zijn verschillende leveranciers van Private GSM oplossingen. Er zijn meerdere resellers die Private GSM als onderdeel van een oplossing aanbieden, implementeren en beheren. Er is een groeiende installed base waardoor ervaringen beschikbaar komen en dus lessen getrokken kunnen worden.

Een van de lessen is dat Private GSM geen standaard plug&play oplossing is. De oplossing bestaat uit een keten van deeloplossingen van verschillende producenten waarbij maatwerk nodig is om een bruikbare oplossing te krijgen. Het goede nieuws is dat de deeloplossingen meer dan ooit aangepast kunnen worden door middel van programmeren. Het begint dan met een ontwerp: wat wil de eindgebruiker?

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm