De eindgebruiker wil één toestel in zijn binnenzak of haar tas. Hiermee moet hij/zij anytime, anywhere en anyhow kunnen communiceren. Roaming is een middel om dit tot stand te brengen. Gaat dit er komen of niet?

Roaming (Engels voor rondzwerven) is een algemene term in de draadloze telecommunicatie  waarbij een bepaalde dienst wordt voortgezet hoewel de gebruiker zich niet in het netwerk bevindt waarin deze geregistreerd staat, aldus geformuleerd door Wikipedia. Internationaal roaming om te kunnen bellen en gebeld te worden op basis van GSM kennen we allemaal. Al was het maar van de altijd verrassende rekeningen.

Nu de eisen en wensen voor bereikbaarheid van de zwervende medewerker steeds hoger worden en het aantal netwerken toenemen komen we in een interessant speelveld terecht. Gaan de verschillende leveranciers van oplossingen in de toenemende mate de gebruiker faciliteren door anytime, anywhere en anyhow roaming te ondersteunen of niet?

Een interessant roamingvraagstuk is nu de roaming van een private gsm naar een public gsm omgeving en vice versa. Het lijkt er op dat de grote operators in Nederland dit niet willen c.q. kunnen ondersteunen. Andere partijen staan op om deze kans in de markt op te pakken. De vraag is of dit kans van slagen heeft. Immers beleid in Nederland is dat de concurrentie gebeurt op basis van infrastructuur. Voor vaste betekent dit dat de markt wordt verdeeld tussen KPN en de kabelaars. Voor mobiel tussen de grote drie. Althans, tot nu toe...

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm