In de zakelijke omgeving is er altijd vraag geweest naar mobiele telefonie. Lange tijd is hier aan invulling gegeven door DECT oplossingen. De levensduur hiervan is verlengd door de ontwikkeling van IP-DECT. Door de opkomst van GSM telefonie werd DECT als indoor oplossing verdrongen door de mobiele telefonie providers. Private GSM is nu een alternatief. Maar wat te kiezen?

Er sinds 2009 een stuk frequentieruimte in de gsm band vrijgegeven. Deze is bedoeld om eigen private GSM netwerken op te zetten. Een private GSM netwerk wordt opgebouwd met behulp basisstations. Deze zorgen voor de draadloze communicatie met de GSM toestellen. De hoeveelheid basisstations is afhankelijke welke dekking en capaciteit nodig is voor indoor dekking in een gebouw of outdoor dekking op een terrein. De basisstations worden gekoppeld aan de private mobile exchange (PMX). Deze heeft een directory met gebruikers (SIM registratie) en zorgt voor de opzet en de afhandeling van onderlinge gesprekken. Deze PMX wordt gekoppeld aan de telefooncentrale zodat ook gesprekken binnen het telefoniebedrijfsnetwerk met vaste toestellen gevoerd kunnen worden. En via deze telefoniecentrale naar de openbare infrastructuur.

De standaard GSM toestellen kunnen worden gebruikt. De functionaliteit zoals we die kennen van de public GSM is ook beschikbaar binnen een private GSM netwerk. De belangrijkste toepassingen zijn natuurlijk spraak, SMS en GPRS data. Specifieke applicaties kunnen makkelijker gemaakt worden door de eigen omgeving op basis van maatwerk. Integratie met GPS is mogelijk. De onderlinge belkosten voor mobiele telefonie zijn gereduceerd tot nul. Hier tegenover staan natuurlijk wel eenmalige investeringskosten en reguliere beheerkosten. Dat is dus rekenen of het interessant is.

Er is nog wel een aantal aandachtspunten. De public GSM provider gaan van tweede generatie smalband GSM naar derde generatie mobiele breedband netwerken. Is de behoefte van de gebruikers alleen spraak/SMS of ook het gebruik van smart phones/PDA’s? De gebruikers willen het liefst 1 toestel/device. Het kunnen bellen met GSM gebruikers buiten de eigen private omgeving moet mogelijk zijn door middel van roaming. Zijn de mobiele providers bereid hieraan mee te werken?

DECT, IP-DECT, spraak over WiFi, public GSM, private GSM, etc. Er is wat te kiezen.

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

 Fons Borm