Google timmert aan de weg met ‘apps' voor zakelijke omgevingen. Ook communicatie oplossingen zijn onderdeel  van het portfolio uit de cloud. Geen capex meer voor telecommunicatie, alles opex! Nieuwe wijn in nieuwe zakken?

De BTG heeft een aantal jaren geleden een onderzoek gedaan naar telecommunicatiediensten van een aantal providers. Hierbij is gekeken naar functionaliteit, technologie en kosten voor bedrijfstoepassingen. Geen eigen bedrijfsnetwerken meer, maar alles als dienst of de oplossing buiten de eigen deur (hosted). De aangeboden oplossingen waren toen niet allemaal overtuigend. De ontwikkelingen op dit terrein zijn sindsdien niet echt in een stroomversnelling gekomen.  Gaat dit veranderen?

Soms staat er een partij op die een cesuur creëert. Het bestaande heeft ineens afgedaan. Het nieuwe is zo verbluffend in prijs/prestatie dat het nieuwe zich  bijna vanzelf verkoopt (denk aan Apple I-serie). Echter, meestal betekent dat er een oplossing wordt toegevoegd aan de mogelijke oplossingen. Ik denk dat dit nu ook gebeurt.

De cloud ontwikkelingen voor telecommunicatie oplossingen staan in de kinderschoenen. De grootmachten hebben diepe zakken en de oplossingen zullen beter worden. Meer keuzes is goed. De complexiteit voor de ICT en Telecom manager wordt echter groter om een verantwoorde beslissing te nemen.

Dat is puzzelen.

Let's talk.

Fons Borm