Nortel verkoopt de enterprise-tak aan Avaya. De magie van Nortel is verdampt. De technologische vooruitgang van TDM naar IP heeft de afgelopen jaren al slachtoffers gemaakt. Komt er nu een nieuwe ronde saneringen van bedrijven die de stap van IP naar UC niet succesvol kunnen maken?

De markt van aanbieders van oplossingen voor bedrijfscommunicatie, gebaseerd op TDM, heeft tot de opkomst van IP een relatief rustig beeld laten zien. Europese leveranciers als Ericsson, Philips, Siemens, Alcatel en Amerikaanse leveranciers als Avaya waren gevestigde namen. Sinds de opkomst van IP gebaseerde telefonieoplossingen heeft de markt last van zware turbulentie. Een aantal aanbieders heeft de handdoek in de ring geworpen en zich om strategische redenen teruggetrokken uit de markt. Een aantal heeft de stap van TDM naar IP wel aangedurfd en is hierin succesvol.

Er is echter niet veel tijd gegund aan de aanbieders van IP oplossingen om van hun investeringen te genieten. De opkomst van Unified Communication aanbieders, zoals Microsoft en Cisco, heeft de volgende ronde in het gevecht om marktaandeel gecreëerd. De paradigm shift is naar het nieuwe werken en dat vraagt nieuwe investeringen in het portfolio.

Is Nortel het eerste slachtoffer van de migratie van IP naar UC? Nortel leek daarin vooruitstrevend en werkte nauw samen met Microsoft … . If you can’t beat them, join them!? Voor klanten is het tijd voor een strategische evaluatie van de markt van aanbieders.

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm