Draadloze netwerken zijn nu voornamelijk gebaseerd op WiFi. Er is een alternatief in de maak gebaseerd op licht: LiFi. Een vervanging of een aanvulling op WiFi?

Kinderen kennen al lang de kracht van communicatie door middel van licht. Door middel van de aan/uit knop van een lamp wordt van kinderkamer naar kinderkamer berichten uitgewisseld. Serieuzere toepassingen van lichtcommunicatie kennen we nog bij de marine (met gebruik van de morsecode) en vuurtorens ten behoeve van de zeevaart.

Onderzoek wordt nu gedaan om door middel van licht LAN’s te bouwen (berichtgeving The Economist d.d. 24 september 2016, zie ook TED Talks Harald Haas september 2015). De beschikbaarheid van light-emitting diodes (LED’s) maakt het mogelijk data door middel van gecodeerde lichtsignalen te communiceren. De technologie is nog in ontwikkeling en de eerste proeven worden gedaan. O.a. randapparatuur moet worden aangepast om optische transmissie te ondersteunen (optie: dongle in USB voor conversie licht naar elektriciteit en v.v.).

De voordelen zijn betere beveiliging en minder verstoringen. De beveiliging wordt verbeterd omdat de lichtsignalen niet door muren gaan. Het aftappen van het signaal vanuit buiten wordt dus veel moeilijker. De verstoringen met andere netwerken door interferentie wordt minder omdat LiFi in een ander het in een totaal ander spectrum werkt.

Wie wordt hier blij van? Luchtvaartmaatschappijen kunnen hiermee mogelijk hun vliegtuigen beter uitrusten. Ziekenhuizen kunnen misschien hun operatiekamers beter inrichten. Veiligheidsdiensten kunnen waarschijnlijk hun informatie beter afschermen. Gebouwbeheerders kunnen een binnenhuis GPS voor navigatie opzetten.

WiFi is voorlopig nog de standaard generieke technologie voor draadloze communicatie. LiFi heeft een kans voor specifieke toepassingen. Tijd voor een Proof-of-Concept bij U?

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm