2020 lijkt ver weg maar dat is schijn. Het volgende contract voor mobiele communicatie zal naar verwachting over 5G gaan. Wat kunnen we als gebruiker verwachten van 5G?

De verwachting is dat vanaf 2020 de vijfde generatie van mobiele communicatie commercieel beschikbaar gaat komen. Elke tien jaar is er een nieuw platform voor mobiele communicatie: 1980 1G voor analoge spraak, 1990 2G voor digitale spraak en SMS, 2000 3G voor digitale spraak, SMS en smalband data, 2010 4G voor digitale spraak, SMS, breedband data en apps en in 2020 dus 5G.

In Australie heeft de communicatie en media autoriteit nagedacht wat de vijfde generatie mobiele communicatie gaat betekenen (zie: ACMA Research, 5G and mobile network developments—Emerging issues, februari 2016). Interessant! De twee meest kenmerkende verbeteringen zijn zero vertraging en mega-breedband (1 -10 Gbs). Wie kan deze kwaliteit en snelheid gebruiken? De verwachting is dat met name de ontwikkeling van het Internet of Things (IoT)een stimulans krijgt.

Het 5G netwerk moet gaan voldoen aan een zevental eisen om o.a. het IoT te kunnen ondersteunen. Dat zijn datasnelheid, zero vertraging, bandbreedte, massa connecties, zeer hoge beschikbaarheid, energiezuinig netwerk en lange batterijgebruik randapparatuur.

De applicaties die dan mobiel mogelijk worden zijn o.a. toepassingen met weinig tolerantie voor vertraging (bijvoorbeeld medische toepassingen of gaming of automatische pilot in de auto) of veel data vragen (bijvoorbeeld HD video van een veldmeetpunt). Het aantal mobiele apparaten (m.n. sensoren) neemt toe. Het dataverkeer blijft groeien. Het aantal apps en/of chatbots breidt uit. Broadcasting van streaming video wordt mogelijk.

Is 5G een evolutionaire of revolutionaire stap? Het World Economic Forum 2016 spreekt over de Vierde Industriele Revolutie. Internet of Things is hiervan een essentieel onderdeel. Heftig wordt het zeker.

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm