De Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) heeft in september 2015 een advies uitgebracht over de impact van technologische ontwikkelingen op o.a. de Nederlandse economie. De dominant technologische ontwikkeling is ICT. In Davos wordt dat de vierde industriële revolutie genoemd.

Het is een compliment voor de ICT als jouw technologie zo belangrijk wordt gevonden. ICT is dé general purpose tehnology die bijna alle andere innovaties stuurt. Na de stoommachine (nummer 1), de elektrische motor (nummer 2), de digitale ‘motor’ (nummer 3) is nu de vierde industriële revolutie in de maak op basis van het Internet of Services en het Internet of Things.

De vierde industriële revolutie heeft impact op macroniveau. Nieuwe bedrijven ontstaan ten koste van bestaande bedrijven. Nieuwe beroepen ontstaan ten koste van bestaande beroepen. Nieuwe concurrentie wordt vervangen door bestaande concurrentie. Nieuwe macht vervangt bestaande macht etc. etc.

Deze macro ontwikkelingen manifesteren zich op microniveau. Dat wil zeggen: het heeft impact op elke organisatie en elk bedrijf. Bent u al 4.0?

Dat is puzzelen.

Let’s talk.

Fons Borm